Loading...
Защо Лиственица2018-10-12T15:06:25+00:00

Лиственица

Сибирска Лиственица – иглолистно дърво от семейство борови, разпространено в хладните части на умерени я пояс на Северното полукълбо. Това е едно от доминиращите растения в тайгата на Русия и Канада. Листвениците са листопадни дървета, достигащи на височина от 15 до 50 m. Славата на лиственицата като дървесен материал не угасва от столетия. Хората от различни континенти са оценили качествата й и това е обусловило голямото й търсене.

Специалистите различават няколко вида лиственица, а клиентите търсят точно определена дървесина, за да отговори на изискванията и предпочитанията им.

1. Европейска Лиственица Тя расте по-добре на височина, но формата на стъблото е по-добра при руската.

2. Сибирска Лиственица Тя е с по-фина структура, влияе се по-малко от влагата и е по-устойчива от европейската. Цветът й е жълто-червеникаво кафяв и с времето потъмнява.

3. Японска Лиственица Тя е вторият водещ вид в японския дърводобив. Дървото е средно издръжливо и много добре се подава на механична обработка.

Лиственица притежава най-тежката и здрава дървесина от иглолистните видове, надминава я само тиса. Когато е импрегнирана със смола, тя става почти нетленна и особено издръжлива. Дървесината рядко се атакува от насекоми. Всички тези предимства я правят много търсена за изработка на кораби, яхти, тераси, облицовки. Ценен материал е още за строителство на мостове, а в последните години се наложи модата да се правят и джакузита от този материал.

Лиственицата заслужено си е спечелила названието вечното дърво, тъй като се смята, че някои домове и храмове в Русия съществуват от 800 години и са построени именно с този устойчив иглолистен материал.

Ако все още се чудите кой е най-издръжливият дървен материал, ще Ви подшушнем, че Лиственицата е един от основните материали, използвани за построяването на Венеция, романтичната перла на Италия. И тук искаме да подчертаем, че става дума за основите на Венеция (дървените колони, които държат града на повърхността), като от стотици години се намират под така красивата и примамлива водна повърхност на града. Също така най-добрият терпентин е венецианският, който е добит от европейска лиственица.